nuh

Aril Impian

cara publish webmaster blog

Club Pujangga | 04:12 |


Macam-macam cara korang boleh lakukan untuk popularkan blog korang.Antaranya dengan submit blog korang ke google.Mesti korang pelik walaupun dah ping blog korang,tapi bila search sebijik nama blog korang pun masih tak ada dalam senarai google.Jadi kawan-kawan,hari ini aku nak ajarkan caranya..


Langkah 1
Korang pergi ke http://www.google.com/addurl/ dan submit blog korang.

cara publish webmaster blog
URL=Blog korang
Comment=Korang tag lah benda yang berkaitan dengan blog korang.Macam dalam gambar tu.

Lepas tu masukkan huruf security dan submit.



Langkah 2(baca betul2)


Kemudian,korang pergi ke https://www.google.com/webmasters/tools/ ,login,click pada add a site, masukkan URL blog korang,dan klik continue.Ada sesetengah orang masukkan www.akal-emosi.blogspot.com & akal-emosi.blogspot.com,tapi aku masukkan akal-emosi.blogspot.com je.

letak bawah

Pilih Add a meta tag to your site's home page dan copy code ke dashboard>design>edit html blog korang(nak cari <head> tu boleh guna ctrl+f).Dah letak lepas tu baru verify.Settle...


*Kalau tak boleh cuba delete balik url site dan submit balik ataupun gunakan browser google chrome

Langkah 3

Okey,sekarang click semula ke https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=en dan click blog korang.Pergi ke Site configuration kemudian Sitemap.Click cubmit a sitemap dan masukkan atom.xml seperti macam ni: http://akal-emosi.blogspot.com/atom.xml
Click Submit sitemap dan teruskan dengan yang seterusnya.

  •  rss.xml
  •  feeds/posts/default
  •  feeds/posts/default?alt=rss
dan akan jadi macam ni:
head blog


Ok,benda ni dah settle.





Langkah 4

Ping blog korang kat http://pingler.com/. Setiap kali korang buat entri baru korang pinglah kat laman web tu dan laman web ping yang lain seperti innit.Barulah blog korang orang dapat dicari.





Langkah 5

Haish...Berapa banyak langkah lah...Cukup-cukup la tu.....Ok,selamat mencuba!

P/S:Ada masalah tinggalkan kat comment sini.Nanti aku balas kat comment korang.


Read more: Cara Popularkan Blog Anda! ~ Akal Emosi