nuh

Aril Impian

Cara Popularkan Blog Anda

Club Pujangga | 04:37 |

Langkah 1
Korang pergi ke http://www.google.com/addurl/ dan submit blog korang.



tingkatkan trafik


pelawat ramai
URL=Blog korang
Comment=Korang tag lah benda yang berkaitan dengan blog korang.Macam dalam gambar tu.

Lepas tu masukkan huruf security dan submit.


Langkah 2(baca betul2)

Kemudian,korang pergi ke https://www.google.com/webmasters/tools/ ,login,click pada add a site, masukkan URL blog korang,dan klik continue.Ada sesetengah orang masukkan www.akal-emosi.blogspot.com & akal-emosi.blogspot.com,tapi aku masukkan akal-emosi.blogspot.com je.

webmaster

Pilih Add a meta tag to your site's home page dan copy code ke dashboard>design>edit html blog korang(nak cari <head> tu boleh guna ctrl+f).Dah letak lepas tu baru verify.Settle...


*Kalau tak boleh cuba delete balik url site dan submit balik ataupun gunakan browser google chrome

Langkah 3
Buat Sitemap Pada Blog Anda
Okey,sekarang click semula ke https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=en dan click blog korang.Pergi ke Site configuration kemudian Sitemap.Click cubmit a sitemap dan masukkan atom.xml seperti macam ni: http://arilimpian.blogspot.com/atom.xml
Click Submit sitemap dan teruskan dengan yang seterusnya.

  •  rss.xml
  •  feeds/posts/default
  •  feeds/posts/default?alt=rss
dan akan jadi macam ni:
aril


Ok,benda ni dah settle.





Langkah 4

Ping blog korang kat http://pingler.com/. Setiap kali korang buat entri baru korang pinglah kat laman web tu dan laman web ping yang lain seperti innit.Barulah blog korang orang dapat dicari.





Langkah 5

Haish...Berapa banyak langkah lah...Cukup-cukup la tu.....Ok,selamat mencuba!

P/S:Ada masalah tinggalkan kat comment sini.Nanti aku balas kat comment korang.


Read more: Cara Popularkan Blog Anda! ~ Akal Emosi
Baca SeterusnyaCara Popularkan Blog Anda