nuh

Aril Impian

cara buat button share facebook

Club Pujangga | 04:28 |

Contoh-contoh  button share
for FACEBOOK


Step macam mana mahu menambah Share Button



Langkah - langkah

        1. Back up Layout/Template anda.( WAJIB )
    • Gunakan note pad sekiranya tidak dapat button dowload template di blog anda.
        2. Pegi ke Layout selepas itu Edit HTML. ( Layout >> Edit HTML )

        3. Tekan kotak Expend Widget Template. Halaman akan automatik refresh.


        4. Sekarang cari kod ini:

    <data:post.body/>

        5. Salin ( copy ) kod dibawah:

<!-- Facebook Button -->
<div style='float: left; padding: 5px; '>
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='TYPE OF BUTTON'/>
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share' type='text/javascript'/>
</div>
<!-- Facebook Button -->



Anda ingin meletakkan Button Share anda di mana ???

Ikuti langkah seterusnya~


Sekiranya anda ingin meletakkan Button Share anda di ATAS lihat contoh dibawah :



<!-- Facebook Button -->
<div style='float: left; padding: 5px; '>
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='TYPE OF BUTTON'/>
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share' type='text/javascript'/>
</div>
<!-- Facebook Button -->
<data:post.body/>




Sekiranya anda ingin meletakkan Button Share anda di BAWAH lihat contoh dibawah:



<data:post.body/>
<!-- Facebook Button -->
<div style='float: left; padding: 5px; '>
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='TYPE OF BUTTON'/>
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share' type='text/javascript'/>
</div>
<!-- Facebook Button -->


Tips menukar Button Share anda:


Butang Pengubahsuaian


Anda juga boleh menukar Button Share seperti menambah kaunter dengan butang. Apa yang anda perlukan adalah untuk menggantikan " TYPE OF BUTTON " dari kod di atas dengan kod di dalam ( ) :

jangan salin / copy " ( ) "


( icon ) untuk lambang macam di bawah :
cara buat button share facebook
( atas Gambar hiasan )
cara buat button share facebook

( button) untuk lambang macam di bawah:
button share facebook

( button_count ) untuk lambang macam di bawah
button share facebook

( box_count ) untuk lambang macam di bawah
button share facebook

         6.Sudah selesai~ Save Template

Artikel Terkait

Baca Seterusnyacara buat button share facebook

Cara Tambah Gatjet Bawah Header

Club Pujangga | 04:25 |

 Kalau sebelumnya saya pernah membahas tentang Cara Membuat Tambah Gadget Baru Di Atas Header kali ini justru sebaliknya, Dibawah Header. Dan script ini bersumber dari website Carabuatwebgratis

Sebenarnya Script-nya 100% Berhasil. tapi memang pada dasarnya ketika ingin di pasang menurut petunjung kadang kurang tepat, mangkanya harus lebih teliti lagi dan butuh pengetahuan tersendiri ketika ingin memasangnya di blog.


cara letak

Baiklah tanpa berlama-lama silahkan anda ikuti langkah-langkahnya di bawah ini dengan benar.

1. Login Blogger
2. Pilih Tabs "Rancangan/Template"
3. Klik "Edit HTML" -> Cek "Expand Template Widget"
4. Cari kode ]]></b:skin> kemudian Letakkan kode di bawah ini di atas kode ]]></b:skin>


#kolom-bawah-header-container { border: .3px dotted #cccccc;}

.kolom-bawah-header { margin: 0 10px 0 10px; padding:5px;
color: #666666; line-height: 1.5em; font-size:12px;}

.kolom-bawah-header h2 {
padding-bottom:.15em; text-align:center;
font:"normal normal 80% 'Comic Sans MS','Lucida Sans Unicode','Trebuchet MS',Sans-serif";
color:#333333;
line-height:1em; letter-spacing:.1em;
border-bottom: 1px solid #cccccc;}

.kolom-bawah-header ul { list-style:none; margin:0 0 0; padding:0 0 0;}

.kolom-bawah-header ul li {
background: url(http://i421.photobucket.com/albums/pp296/rnbutpur/bullet-1.gif) no-repeat;
margin:0 0 0; padding-left: 16px;
padding-bottom: 0.5em; line-height:1.2em;}

.kolom-bawah-header .widget {margin:0 0 .5em; padding:0 0 1em;}

Sekarang langkah selanjutnya

5. Cari kode <b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'> Selengkapnya ada di bawah ini :


<b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>

...[Scriptnya masih panjang]..

</b:section>
</div>

Perhatian : intinya anda cari kode akhirnya sampai ketemu. kode yang warna Merah

6. Kalau sudah ketemu Letakkan kode di bawah ini, tepat di bawah kode warna Merah

<div id='kolom-bawah-header-container'>
<div id='kolom-bawah-header1' style='width: 30%; float: left; margin:0; '>
<b:section class='kolom-bawah-header' id='kolom-bawah-header-1' preferred='yes' style='float:left;'/>
</div>
<div id='kolom-bawah-header2' style='width: 40%; float: left; margin:0; '>
<b:section class='kolom-bawah-header' id='kolom-bawah-header-2' preferred='yes' style='float:left;'/>
</div>

<div id='kolom-bawah-header3' style='width: 30%; float: right; margin:0; '>
<b:section class='kolom-bawah-header' id='kolom-bawah-header-3' preferred='yes' style='float:right;'/>
</div>
<div style='clear:both;'/>
</div>
Baca SeterusnyaCara Tambah Gatjet Bawah Header

cara publish webmaster blog

Club Pujangga | 04:12 |


Macam-macam cara korang boleh lakukan untuk popularkan blog korang.Antaranya dengan submit blog korang ke google.Mesti korang pelik walaupun dah ping blog korang,tapi bila search sebijik nama blog korang pun masih tak ada dalam senarai google.Jadi kawan-kawan,hari ini aku nak ajarkan caranya..


Langkah 1
Korang pergi ke http://www.google.com/addurl/ dan submit blog korang.

cara publish webmaster blog
URL=Blog korang
Comment=Korang tag lah benda yang berkaitan dengan blog korang.Macam dalam gambar tu.

Lepas tu masukkan huruf security dan submit.



Langkah 2(baca betul2)


Kemudian,korang pergi ke https://www.google.com/webmasters/tools/ ,login,click pada add a site, masukkan URL blog korang,dan klik continue.Ada sesetengah orang masukkan www.akal-emosi.blogspot.com & akal-emosi.blogspot.com,tapi aku masukkan akal-emosi.blogspot.com je.

letak bawah

Pilih Add a meta tag to your site's home page dan copy code ke dashboard>design>edit html blog korang(nak cari <head> tu boleh guna ctrl+f).Dah letak lepas tu baru verify.Settle...


*Kalau tak boleh cuba delete balik url site dan submit balik ataupun gunakan browser google chrome

Langkah 3

Okey,sekarang click semula ke https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=en dan click blog korang.Pergi ke Site configuration kemudian Sitemap.Click cubmit a sitemap dan masukkan atom.xml seperti macam ni: http://akal-emosi.blogspot.com/atom.xml
Click Submit sitemap dan teruskan dengan yang seterusnya.

  •  rss.xml
  •  feeds/posts/default
  •  feeds/posts/default?alt=rss
dan akan jadi macam ni:
head blog


Ok,benda ni dah settle.





Langkah 4

Ping blog korang kat http://pingler.com/. Setiap kali korang buat entri baru korang pinglah kat laman web tu dan laman web ping yang lain seperti innit.Barulah blog korang orang dapat dicari.





Langkah 5

Haish...Berapa banyak langkah lah...Cukup-cukup la tu.....Ok,selamat mencuba!

P/S:Ada masalah tinggalkan kat comment sini.Nanti aku balas kat comment korang.


Read more: Cara Popularkan Blog Anda! ~ Akal Emosi
Baca Seterusnyacara publish webmaster blog