nuh

Aril Impian

10 Binatang Berbisa Dan Beracun Di Dunia

Club Pujangga | 11:01 |

obor-obor
1 Box Jellyfish (sumber : Jlambusphotography)
Mencatatkan 5.567 kematian sejak 1954.Paling banyak ditemui di asia dan Australia.Ia menyerang melalui sengatan berbisa lalu mengeluarkan toksin nematacysts yang boleh melemahkan sistem kardivaskular dan saraf serta sel kulit.Rawatan segera boleh dilakukan dengan menyapu cuka sejurus disengat kerana cuka mempunyai asid asetik yang boleh melemahkan racun tersebut sebelum menyerap ke saluran darah.

ular tedung
2 King Cobra (Sumber: Enygmatic-Haiycon)
Ular ini boleh mencecah sehingga 5.6 meter panjang.Satu gigitan boleh membunuh manusia kurang dari lima saat.Kepantasan membunuh adalah lima kali ganda cepat daripada ular black Mamba.Habitatnya meluas di Asia Tenggara dan selatan terutamanya dikawasan hutan bertanah tinggi.

siput
3 Marbled Cone Snail (Sumber : Wikipedia)
Settitik racun dari siput ini boleh membunuh lebih daripada 20 manusia melalui sentuhan.Ia seering dijumpai di kawasan persekitaran air masin bersuhu suam di laut Chagas dan Madagascar dan sepanjang perairan Fiji dan pulau marshall.Mlah mangsa boleh lumpuh,rabun dan sesak nafas sekiranya siput ini menyepit mana-mana bahagian anggota mangsa.Ubat anti venom tidak mampu mengatsi racun dari siput tersebut dan setakat ini 30 kematian telah dicatatkan.

sotong
4 Blue-Ringet Octopus (Sumber: Tom Weilenmann)
Sotong ini bersaiz bola golf.Ia mampu membunuh 26 manusia dalam beberapa minit.Gigitanya tidak menyakitkan tetapi dakwatnya yang mengandungi neurotoxins boleh melemahkan otot,kebas,sesak nafas dan membawa kepada kematian.Habitatnya sekitar kawasan perairan Pasifik,dari Jepun ke Australia.

kalajengking
5 Death Stalker Scorpion (sumber: Furiryscaly)
Sengatannya mengeluarkan racun neurotoxins,Simptom terkena sengatan adalah demam dan jika serius mangsa boleh mendapat sawan,lumpuh dan maut.Hidupan ini berleluasa di afrika utara dan timur tengah.

labah-labah
6 The Brazillian wandering spider
Diitiraf di dalam rekod dunia Guiness sebagai labah-labah paling berbisa dan penyebab kjematian tertinggi.Aktif pada penduduk padat.Gigitan berbisanya mampu menyebabkan kematian dan mati pucuk.

anakonda
Inlan Taipan (sumber; Natinaol Geographic)
Ular ini mengandungi racun mencukupi untuk membunuh 100 oranjg dewasa atau 250.000 tikus.Racun ini mengandungi 200-400 klali lebih darip[ada ular tedung biasa.Racun neorotoksik ini boleh membunuh dakam masa 45 minit.setakat ini,,tiada kematian yang dicatatkan dan ular ia banyak terdapat di Autralia.

ikan
Puffer Fish (sumber; Wikipedia)
Spesies ikan buntal yang menjadi hidanagan istimewa di korea dikenali sebagai Bok-uh.Keracunan berlaku jika tidak dimasak betul.Mangsa hilang deria,pening,muntah,kadar denyutan jantung cerpat,sesak nafas dan lumpuh,serta bawa maut selepas empat hingga 24 jam.